Koninklijke onderscheiding Dick van Heun

Al 10 jaar is hij voorzitter van het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg. Maar ook daarvóór zette hij zich al jarenlang met heel zijn hart in voor mantelzorgers. En dat is niet onopgemerkt gebleven: op 10 november 2012 is Dick van Heun benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgermeester Jack van der Hoek reikte de onderscheiding aan hem uit.

Geheel overdonderd was Dick van Heun, toen hij op het podium werd geroepen bij de viering van de Dag van de Mantelzorg. Daar memoreerde de loco-burgermeester een beleidsbijeenkomst over mantelzorg in 2000, met gedeputeerden van de provincie. Dick stond toen op en sprak de gevleugelde woorden: “U praat wel over mantelzorgers, maar spreekt u ook wel eens met mantelzorgers?” En dat was de trigger om het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg op te richten. Sindsdien is Dick – met het Platform – een belangrijke samenwerkingspartner van de gemeente.

Lang is de rij van functies die Dick in de mantelzorgwereld bekleedt en heeft bekleed. Niet alleen bij het Platform, maar ook bij de landelijke vereniging voor mantelzorg, Mezzo, bij de Unie van Vrijwilligers en in de Wmo-raad van Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Hij geeft op allerlei plekken voorlichting over mantelzorg en is dé vraagbaak als het gaat om financiële regelingen. Dit gaat gepaard met grote communicatieve vaardigheden: velen geven aan dat Dick ‘een echte heer’ is, vaak als enige man tussen veel vrouwen, en bovenal prettig in de omgang, oprecht, betrokken en met een grote bindingskracht.

Het Platform feliciteert Dick van Heun dan ook met deze prachtige onderscheiding en wenst hem toe dat hij nog lang actief kan blijven.

Lees ook het artikel in het Haarlems Dagblad van 12 november 2012.

Foto’s: Tandem