Contactbijeenkomst 7 februari 2018

Woensdag 7 februari verzorgde het Platform weer een themamiddag in de Schakel voor  mantelzorgers uit Kennemerland. Deze keer in de vorm van een workshop over het boek “ Klein geluk” voor de mantelzorger, een heel positief boek met allerlei mogelijkheden om goed voor jezelf te zorgen.

Het boek is geschreven door Inge Jager en Maria Grijpma, die beiden ruime ervaring hebben in de zorg en specifiek in de mantelzorg. Inge Jager had de leiding van de workshop en ging de uitdaging aan om heel enthousiast meteen een oefening met alle mantelzorgers te doen waarbij het ging om het voelen van je eigen lichaam en daarbij je aandacht naar binnen te brengen. Door deze oefening verleg je de aandacht naar jezelf (naar binnen) i.p.v. altijd maar je grenzen te verleggen. Hulp vragen vinden we heel moeilijk, maar er zijn twee wetten: 1) je mag altijd vragen 2) Iemand mag ook “nee” zeggen.

Inge gaf ons goede tips: b.v. Kijk vooral naar de positieve dingen. Schrijf om de dag af te sluiten je positieve belevenissen op, geef iemand eens een compliment en sta zelf ook open voor een compliment daar word je blij van.
In het boek “Klein Geluk” staat vóórin een gebruiksaanwijzing; het werkt net als een kookboek met recepten. Zoek een titel van een recept uit wat het beste bij je past, zet als het ware een bril op om naar jezelf te kijken waarmee jij jezelf kan oefenen je taken in de mantelzorg zo makkelijk mogelijk te maken. Denk bewust na over de belangrijkheid van dingen die gebeuren moeten, vraag je af of een bepaalde taak juist vandaag gebeuren moet of wellicht ook op een ander moment als je meer ruimte hebt in je hoofd. Is je huis misschien wat gemakkelijker in te richten? Wat is belangrijk??? In kleine groepjes werden hierover telkens ervaringen uitgewisseld.

Na de workshop, waar veel gelachen werd, mede door de leuke presentatie van Inge Jager, kwam er een vragenrondje hoe iedereen zich voelde: “blij”, “relaxed”, “je kwam precies op het goede moment”, “ontspannen”, “opgewekt”, waren zomaar wat van de beschreven gevoelens. De reacties waren zeer positief en we hebben veel herkenning en bewustwording ervaren om mee aan slag te gaan. Veel ook om over na te denken.
Na de heerlijke soep en broodjes kroket gingen we weer “positief opgeladen” huiswaarts!